Συμπληρώνονται σήμερα 59 ολόκληρα χρόνια από ένα ιστορικό αθλητικό γεγονός με ευρύτερες κοινωνικές διαστάσεις. Πρόκειται για το πρώτο δελτίο Προ-Πο, που κυκλοφόρησε την Κυριακή 1η Μαρτίου 1959 από τον Οργανισμό Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ)- τον περίφημο αιμοδότη του ελληνικού αθλητισμού όπως αποκλήθηκε- ο οποίος είχε ιδρυθεί δύο μήνες νωρίτερα (με Βασιλικό Διάταγμα της 20ής Δεκεμβρίου 1958). Ο πρώτος διαγωνισμός περιελάμβανε 12 αγώνες, δέκα από τα ελληνικά πρωταθλήματα και δύο από το ιταλικό Καμπιονάτο. Ο Άρης πρόσφερε ένα από τα πρώτα διπλά στην ιστορία του κουπονιού, αφού κέρδισε 0-2 τον Απόλλωνα Καλαμαριάς!

Δεν ήταν λίγες οι ομάδες από αυτές που μεσουρανούσαν στα τέλη της δεκαετίας του 1950 στο ελληνικό ποδόσφαιρο- και είναι «άγνωστες» στους νεότερους φίλους του ποδοσφαίρου που οι αγώνες τους συμπεριλήφθησαν στο δελτίο Προ-Πο. Μεταξύ αυτών ο ιστορικός Παναιγιάλειος, η Δόξα Δράμας, ο Ερμής και η Δόξα Πειραιά που τότε αγωνίζονταν στο πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας, η Δάφνη Αθηνών και η ΑΕ Ν. Ιωνίας, ο Α.Ο. Κηφισιάς και ο ΓΣ Αμαρουσίου, ο Φίλιππος Θεσσαλονίκης και η Δόξα Νεαπόλεως. Οι εφημερίδες της εποχής μεταξύ άλλων ενημέρωναν τον κόσμο ότι τα δελτία δεν πωλούνται αλλά διατίθενται δωρεάν από τα πρακτορεία και εξηγούσαν ότι η νίκη της γηπεδούχου ομάδας σημειώνεται με 1, της φιλοξενούμενης με 2 και με Χ το ισόπαλο αποτέλεσμα. Και επειδή ήταν άλλα τα ποδοσφαιρικά ήθη της εποχής « λόγω της ενάρξεως του Προ-Πο δεν είναι φρόνιμον να επεκταθώμεν εις προγνωστικάν διά την έκβασιν των αγώνων » έγραφε την προηγουμένη η εφημερίδα «Τα Νέα». Στα πρακτορεία Προ-Πο που άρχισαν να ξεφυτρώνουν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων παίχτηκαν 213.670 δελτία και οι εισπράξεις ανήλθαν σε 1.014.932,50 δρχ. Σύμφωνα με το ΒΔ της 20ής Δεκεμβρίου 1958, το 45% των εισπράξεων θα μοιραζόταν εξ ίσου στις δύο κατηγορίες των νικητών, τους 12άρηδες και τους 11ρηδες. Το υπόλοιπο ποσόν κατέληγε στο ταμείο της ΓΓΑ αφού αφαιρούνταν τα λειτουργικά έξοδα του ΟΠΑΠ. Η ΓΓΑ σύμφωνα με το ΒΔ διέθετε το 3% στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, 2% στον ΣΕΓΑΣ ο οποίος τότε καλλιεργούσε τα περισσότερα αθλήματα, το 2% στην ΕΠΟ και το 1,5% στην εταιρεία Ιπποδρομιών. « 1, 2 ή Χ, ό,τι και να προβλέψετε βοηθάτε στην ανάπτυξη του ελληνικού αθλητισμού » έγραφε η πρώτη διαφήμιση της εποχής.

propo--1959-03-02.jpg

Ενας και μοναδικός τυχερός με 12 ορθές προβλέψεις ο Νίκος Πάσσαρης, κάτοικος της οδού Φωκίωνος Νέγρη 61, κέρδισε το εντυπωσιακό ποσό για την εποχή των 228.360 δρχ. Οι 48 εντεκάρηδες, μεταξύ των οποίων οι εν ενεργεία επιθετικοί του Παναθηναϊκού Ευάγγελος Πανάκης και Λάκης Πετρόπουλος, κέρδισαν από 6.757, 50 δρχ. Οι δύο άσοι του Παναθηναϊκού προφανώς δεν πρόβλεψαν την ήττα της ομάδας τους από τον Ολυμπιακό με 2-0. Στις 28 Ιουνίου 1959 οι αγώνες στο δελτίο έγιναν 13 και τρεις οι κατηγορίες που μοίραζαν κέρδη στους νικητές. Πρώτος πρόεδρος του ΟΠΑΠ ήταν ο Νικόλαος Παπαρόδου, ενώ ως το 1990 που ο ΟΠΑΠ ξεκίνησε τη διεξαγωγή του αριθμολαχείου Λόττο το Προ-Πο ήταν ο μοναδικός χρηματοδότης της ΓΓΑ και του ελληνικού αθλητισμού.

πηγή. http://www.aris.re