Η είσοδος-έξοδος του Αγίου Μάμα είναι αποδεδειγμένα δυσχερέστατη και επικίνδυνη, το όμορφο χωριό της Ν. Προποντίδας έχει κατά καιρούς θρηνήσει θύματα στο συγκεκριμένο μέρος και η εξεύρεση λύσης αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων και …κρυφό πόθο των επισκεπτών.
Το κανάλι μας επανέφερε στη δημοσιότητα το θέμα πριν λίγες μέρες και με αφορμή την αναταραχή που επικρατεί στο χωριό και την ανάπτυξη πρωτοβουλίας διεκδίκησης της επίλυσης του θέματος εκ μέρους των κατοίκων, ο Δήμαρχος Ν. Προποντίδας Μανώλης Καρράς με συνέντευξη που παραχώρησε στο Halkidiki Voice ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο για τις ενέργειες που μέχρι σήμερα έκανε ο Δήμος, με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας στον κεντρικό κόμβο εισόδου-εξόδου του Αγίου Μάμα και στόχο την αποφυγή δυσάρεστων ενδεχομένων για την τοπική κοινωνία.

Ο κ. Καρράς στη συνέντευξή του τονίζει ότι ο Δήμος Ν. Προποντίδας δεν έχει αρμοδιότητα να εκπονήσει οποιαδήποτε μελέτη σε χώρο διοικητικής επικράτειας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας/Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ωστόσο για να δώσει λύση, προχώρησε σε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Προποντίδας, με την οποία προτείνεται σύναψη σύμβασης Δήμου – ΠΚΜ/ΠΕΧ για τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών στον κόμβο. Επισήμανε ότι σχέδιο της σύμβασης μαζί με τη νομιμότητα της απόφασης του Δ.Σ. ανακοινώθηκε με έγγραφο του Δήμου στην ΠΚΜ/ΠΕΧ τον περασμένο Οκτώβριο κι έκτοτε το θέμα βρίσκεται σε αναμονή ανάλογης απόφασης από το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΠΚΜ. Τόνισε ότι με την εν λόγω σύμβαση μπορεί ο Δήμος Ν. Προποντίδας να χρηματοδοτήσει το όλο έργο, ενώ υπογράμμισε ότι ως Δήμος είναι πρόθυμος να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί η Δνση Τεχνικών Έργων της ΠΚΜ/ΠΕΧ στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης ενός έργου, που θα δώσει λύση στο θέμα της ασφαλούς εισόδου-εξόδου των κατοίκων στο/από το χωριό τους.

– Στο video που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε τις ακριβείς δηλώσεις του Δημάρχου κ. Καρρά για το μείζον θέμα του κόμβου του Αγίου Μάμα, ενώ σε νεότερη ανάρτησή μας μπορείτε να δείτε τί είπε για την δρομοθέτηση παρεμβάσεων του Δήμου σε όλο το εσωτερικό οδικό δίκτυο της Ν. Προποντίδας και ιδιαίτερα της πόλης των Ν. Μουδανιών, που όπως υπογράμμισε θα περατωθούν μέσα στο 2019.

Επανερχόμενοι στον κόμβο του Αγίου Μάμα, εκθέτουμε παρακάτω το ιστορικό της διοικητικής αντιμετώπισης του θέματος, μέσα από καίρια αποσπάσματα εγγράφων της αλληλογραφίας του Δήμου Ν. Προποντίδας με την ΠΚΜ/ΠΕΧ, τα οποία ο Δήμαρχος Ν. Προποντίδας έθεσε στη διάθεσή μας προκειμένου να ενημερωθούν με τον πλέον επίσημο τρόπο δημότες και επισκέπτες του Δήμου, κυρίως όμως οι άμεσα ενδιαφερόμενοι κάτοικοι του Αγίου Μάμα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα σχετικά έγγραφα:

1. Η οποιαδήποτε παρέμβαση στο συγκεκριμένο σημείο (κόμβος) είναι αρμοδιότητα της ΠΚΜ/ΠΠΕΧ, την οποία αρμοδιότητα η τελευταία δεν αποποιείται. [σ.σ. Στο έγγραφο 262287/1362/29 Ιουνίου 2017 της Δνσης Τεχν. Έργων ΠΕΧαλκιδικής αναφέρεται: “…να σας επισημάνουμε ότι ποτέ η υπηρεσία μας δεν έχει δηλώσει άγνοια για τις αρμοδιότητές της και κατά συνέπεια τις προκύπτουσες ευθύνες ως προς το οδικό δίκτυο ευθύνης της, τμήμα του οποίου αποτελεί και ο κόμβος του Αγίου Μάμα…” και παρακάτω “…Ως προς το θέμα του υφιστάμενου κόμβου του Αγίου Μάμα ισχύουν τα αναφερόμενα στο (β) σχετικό έγγραφό μας, όπου σε κανένα σημείο δεν αναφέρεται ότι η περιοχή του κόμβου του θέματος [σ.σ. “Κόμβος Αγίου Μάμα”] αποτελεί αρμοδιότητα και ευθύνη του Δήμου Ν. Προποντίδας…”.
Γι’ αυτό και ο κ. Καρράς στη συνέντευξή του τονίζει ότι: “Κατά συνέπειαν, δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε τίποτε, χωρίς ένα πλαίσιο συνεργασίας Δήμου-ΠΚΜ/ΠΕΧ”.

2. Ενεργώντας στην κατεύθυνση δημιουργίας πλαισίου συνεργασίας με την ΠΚΜ/ΠΕΧ ο Δήμος Ν. Προποντίδας, με την απόφαση 692/13Σεπτεμβρίου2016 του Δημοτικού Συμβουλίου, πρότεινε σχέδιο Σύμβασης Διαβαθμητικής Συνεργασίας Δήμου Ν. Προποντίδας-ΠΚΜ/ΠΕΧ για την Πράξη: “Επίβλεψη – Έλεγχος της μελέτης με τίτλο “Μελέτη βελτίωσης κυκλοφοριακών συνθηκών στον Κεντρικό Κόμβο εισόδου-εξόδου του Οικισμού “Άγιος Μάμας” του Δήμου Νέας Προποντίδας”, στο οποίο σχέδιο αναγράφονται όλα όσα ο Δήμος προτείνει να συμφωνηθούν μεταξύ των δύο φορέων, από την μελέτη μέχρι του πέρατος της πράξης [σ.σ. αυτό δεν σημαίνει ότι ο Δήμος Ν. Προποντίδας ανέθεσε ήδη την εκπόνηση οποιασδήποτε μελέτης για την συγκεκριμένη πράξη, οπουδήποτε]. Επισημαίνει μάλιστα στο “Προοίμιο” της προταθείσας σύμβασης, ότι: “…Η επίβλεψη – έλεγχος της μελέτης με τίτλο “Μελέτη βελτίωσης κυκλοφοριακών συνθηκών στον Κεντρικό Κόμβο εισόδου-εξόδου του Οικισμού “Άγιος Μάμας” του Δήμου Νέας Προποντίδας”, λόγω του γεγονότος ότι ο υπό μελέτη κόμβος χωροθετείται επί του οδικού δικτύου “Ν. Μουδανιών – Σιθωνίας”, το οποίο διοικητικά ανήκει στις αρμοδιότητες επίβλεψης – ελέγχου της ΠΚΜ/ΠΕΧ, οφείλει να πραγματοποιηθεί από την αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία και συγκεκριμένα από την Δνση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Χαλκιδικής…”

3. Η νομιμότητα της παραπάνω (692/2016) απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Προποντίδας, ελέγχθηκε και εγκρίθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2016 από την διοικητικά προϊσταμένη υπηρεσία του Δήμου, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης. Μετά την έγκριση, ο Δήμος στέλνει στις 31 Οκτωβρίου 2016 την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την έγκριση νομιμότητάς της στην ΠΚΜ/ΠΕΧ, αναμένοντας απόφασή της για την σύναψη της σύμβασης της διαβαθμητικής συνεργασίας των δύο φορέων.
Με νέο έγγραφό του μάλιστα στις 4 Μαΐου 2017 – 6 μήνες μετά- ο Δήμος Ν. Προποντίδας ζητάει από την ΠΚΜ/ΠΕΧ ενημέρωση επί της εξέλιξης της πορείας του θέματος της σύναψης σύμβασης.

4. Στην απάντησή της η ΠΚΜ/ΠΕΧ έναν περίπου μήνα μετά, στις 6 Ιουνίου 2017, αφού μιλάει γενικά για τους κόμβους, τις (γερμανικές) προδιαγραφές και τους στόχους τους, επικεντρώνεται στον κόμβο του Αγίου Μάμα, αναφέροντας τα εξής:
– Από Ν. Μουδανιά μέχρι Νικήτη, όλοι οι κόμβοι έχουν τον ίδιο σχεδιασμό [σ.σ. Τύπου “Τ”, βάσει των γερμανικών κανονισμών], παρουσιάζουν τον ίδιο κυκλοφοριακό φόρτο και συνεπώς το ίδιο ισχύει και για τον κόμβο του Αγίου Μάμα. Αναφέρει βέβαια ότι εξαιρείται ο κόμβος Γερακινής, στον οποίο οδηγείται και η κίνηση από την πρωτεύουσα του Νομού.
– Ο κόμβος Αγίου Μάμα πληροί τον κανονισμό γωνίας συμβολής των αξόνων των οδών και “Κατά συνέπεια εάν τηρείται και εφαρμόζεται ο ΚΟΚ από τους οδηγούς κατά τη χρήση του κόμβου, πληρούνται όλα τα απαιτούμενα κριτήρια ασφαλείας της οδού και η οδός διατηρεί τον κύριο κυκλοφοριακό της χαρακτήρα. Αντιθέτως κρίνονται επικίνδυνες οι δευτερεύουσες οδοί σύνδεσης του οικισμού Αγίου Μάμα, οι οποίες συμβάλλουν στον κύριο οδικό άξονα, χωρίς να υπάρχει η απαιτούμενη εγκεκριμένη διαμόρφωση κόμβου”.

4α. Η τελευταία ωστόσο παράγραφος του ίδιου εγγράφου της ΠΚΜ/ΠΕΧ εγείρει πρόσθετα ερωτηματικά, πέραν αυτών για τα περί “πληρότητας όλων των απαιτούμενων κριτηρίων ασφαλείας της οδού”(με προυπόθεση την τήρηση και εφαρμογή του ΚΟΚ από τους οδηγούς, στους οποίους έμμεσα επιρρίπτει την ευθύνη) αφού η “πληρότητα” αυτή μετράει ήδη 16 θύματα.
Τα πρόσθετα αυτά ερωτηματικά εγείρονται από την ενημέρωση που επιχειρεί το έγγραφο (του οποίου πραλήπτης είναι ο Δήμος και το ΔΔ Αγίου Μάμα): “Σας γνωρίζουμε επίσης ότι ο Δήμος Ν. Προποντίδας μας έχει ενημερώσει ότι είναι υπό εξέλιξη μελέτη βελτίωσης του κόμβου του Αγίου Μάμα. Πέραν αυτού, ποτέ δεν ήρθε σε επαφή με την υπηρεσία μας, ο μελετητής του έργου για τυχόν οδηγίες ως προς τα εφικτά περιθώρια παρεμβάσεων, γεγονός που θα επιτάχυνε την οριστική έγκριση της μελέτης”.
Αυτό βέβαια δεν ευσταθεί, αφού ο Δήμος Ν. Προποντίδας επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να “μελετήσει” σε χώρο που δεν είναι δικός του, όπως ο ίδιος ο Δήμαρχος αναφέρει στη συνέντευξή του και είναι φανερό και από τα έγγραφα που μας διέθεσε. Το ίδιο ισχύει (πολύ περισσότερο) και για τα αναγραφόμενα περί μελετητού και ευκολότερης οριστικής έγκρισης της μελέτης.

5. Τον ισχυρισμό της ΠΚΜ/ΠΕΧ περί μελέτης σε εξέλιξη από τον Δήμο Ν. Προποντίδας, απορρίπτει και ο ίδιος ο Δήμος στις 23 Ιουνίου 2017 με απαντητικό έγγραφό του στο οποίο αναφέρει ότι: “… κατά συνέπεια και εφόσον η αρμοδιότητα σύνταξης της προναφερθείσας μελέτης ανήκει στην υπηρεσία σας, ουδέποτε προβήκαμε σε ενημέρωσή σας, ότι η εν λόγω μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη…”.

6. Τέλος, η ΠΚΜ/ΠΕΧ με το έγγραφό της στις 29 Ιουνίου 2017, κλείνει (μάλλον) το θέμα του κόμβου (και της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Προποντίδας για συνεργασία των δύο φορέων) αναγράφοντας ότι “…βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη με τίτλο “Ολοκλήρωση μελέτης οδικού άξονα Ν. Μουδανιών – Σιθωνίας Νομού Χαλκιδικής, τμήμα Ν. Μουδανιά – Ψακούδια” μήκους 20χλμ. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον μελετητή του έργου ενημερωθήκαμε ότι ο Δήμος Ν. Προποντίδας έχει γνώση της εν λόγω μελέτης”.

Αναφέρουμε τέλος, ότι όλα τα παραπάνω έγγραφα που μας διέθεσε ο Δήμος Ν. Προποντίδας βρίσκονται στη διάθεση των αναγνωστών μας και ότι μετά την επικοινωνία μας με το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής κ. Γιάννη Γιώργου, επιφυλασσόμαστε να μεταδώσουμε από το Halkidiki Voice και την δική του οπτική γωνία επί του θέματος.
Κατά τα άλλα, ο κόμβος με τη μελέτη του οδικού άξονα Ν. Μουδανιών – Ψακουδίων, “βάζει σοβαρή υποψηφιότητα” να πραγματοποιηθεί στον χώρο μεταξύ Αγίου Μάμα – Ολύνθου, όπως άλλωστε ανέφερε και ο Δήμαρχος Ν. Προποντίδας στην συνέντευξή του που παραθέτουμε.
Γεγονός που θα απασχολήσει στο άμεσο μέλλον (κατά τα πρότυπα των παροδίων κατοίκων και επαγγελματιών της οδού Ν. Μουδανιών – Ν. Ποτείδαιας) όχι μόνο τους κατοίκους του Αγίου Μάμα, αλλά και αυτούς της Ολύνθου ή αλλιώς τους δύο μεγαλύτερους Δήμους της Χαλκιδικής αυτούς της Ν. Προποντίδας και του Πολυγύρου. [Παναγιώτης Πάσχος]

Πηγή. halkidikivoice.gr